Меморіальний музей-садиба І.С.Козловського
Храм Бориса і Гліба
Національний музей Битва за Київ у 1943 році
Колонада Луна
Меморіальний музей Г.С.Сковороди
Творчі колективи
Творчі колективи
Меморіальний комплекс гетьману України Івану Мазепі та українському козацтву
					
				

Приймальня управління
(044) 286-87-48

 

 

08 червня 2020 року

Народний фольклорний гурт "Калина" зі своїм керівником Олексієм Зайцем Калинівського будинку культури Васильківського району, дотримуючись українських традицій, підготували обряд до Зелених свят "Трійці".

Зелені свята (Зелені святки, Русалії, Свята неділя) — в Україні святкуються три останні дні Зеленого тижня (тижня перед Трійцею) та три перші дні Троїцького тижня (після Трійці). 

Зелені свята розпочинали сонячний літній цикл свят. У ці дні здавна збирали трави і квіти для прикрашення будівлі, влаштовували посиденьки, одягали святковий одяг. Вважається, що у дні Зелених свят особливу силу і здібності набувають трава, квіти, дерева, кущі - вони стають цілющими, отримуючи відповідну енергетику. У цей тиждень встеляли хату і сіни запашним зіллям — лепехою, м'ятою, любистком.

Народний фольклорний гурт "Калина" зі своїм керівником Олексієм Зайцем Калинівського будинку культури Васильківського району, дотримуючись українських традицій, підготували обряд  до Зелених свят "Трійці". 

Напередодні Зеленої неділі, у суботу 06 червня 2020 року, учасниці гурту  зібрали  різні духмяні трави ( м'яту, любисток, пижму, лепеху), щоб прикрасити хату, подвір'я та господарські будівлі. Святковий обряд відбувся у етно-садибі "У Зайчика", чудового українського співака, фольклориста, краєзнавця, керівника народного фольклорного гурту "Калина" Олексія Зайця, село Калинівка Васильківського району. У етно-садибі відтворені етнографічнні реалії народного побуту українців. Господар гостинно приймав гостей, зі звичаями, традиціями, піснями, які запроваджені були ще у давнину. Гості, прийшовши до садиби, прикрасили гілками стріху, ворота, вікна та ікони. Підлогу, долівку у хаті застилили запашними травами. Приготували смачної страви, які готувались у давні часи їхнього району. Однією зі страв–фаворитів є тушкована капуста, яка сьогодні вже фактично не потрапляє на святковий стіл. Святкування супроводжувалось традиційними піснями.